Mezei Mária Ház története

Mezei Mária Emlékház
Budakeszi, Petőfi u. 18.


Mezei Mária ebben a Petőfi Sándor utcai házban élt 1950-től haláláig, 1983-ig. Az épület ma emlékház. Ezt a vályogvárat elmondása szerint Isten küldte számára. Régen széthullott valódi otthonai alapelemeiből magától állt össze. A kapu Kecskemétet idézi, üvegezett faverandája és a kőlépcső a szegedi éveket, a kiskertet körülölelő hegyek Erdélyt.

 

1988-ban a város utcát nevezett el Mezei Máriáról. A művésznő otthonát végrendeletében a községnek ajándékozta, mely múzeumként őrzi majd emlékét.

Tájékoztatjuk, hogy a Mezei Mária Emlékház jelenleg karbantartási munkálatok miatt zárva tart!
A valódi értékálló emlékezést azonban az évente októberben megrendezésre kerülő Mezei Mária Kulturális Emlékhét programsorozat biztosítja. A településen működő alapítványi művészeti iskola Mezei Mária nevét viseli."

 

A ház vásárlásának története


A művésznő egy alkalommal lekéste az autóbuszt a Gábor Áron u. sarkán, idegesen toporgott, amikor megállt mellette egy autó, és kiszállt belőle egy vadidegen ember. Felajánlotta, hogy beviszi a városba. Útközben kiderült, hogy építészmérnök, és a beszélgetés során szóba került Mária házvásárlási szándéka. Pár hét múlva telefonált az úr, és jelezte, hogy talált számára egy kis ingatlant, kiviszi autóval, hogy megnézhesse. A Budakeszit jelző táblánál már kezdett idegeskedni, hogy hová viszi ez a fiatalember. Amikor lefordultak egy erdő melletti, gidres-gödrös sáros földútra, és végül megálltak egy földszintes, ütött-kopott ház előtt, a művésznő már vérig volt sértve.

 

Két idős hölgy fogadta. Amikor a veranda ablakain át kitekintett és meglátta a hegyet- a János hegy karnyújtásnyira lévő szelíd vonulatát - és az erdőt, mely szinte befolyt az ablakon, akkor végképp beleszeretett a házba. Végül megegyeztek és havi kétszáz forintért, életjáradékért az övé lett. Boldogan fogott hozzá a kis ház rendbehozatalához, kb.10 évig tartott, míg tökéletes lett az otthonuk. Itt élt második férjével. Lelbach Jánossal, házvezetőnőjével, háziállataival ? számos kutyával és macskával - visszavonultam, háza menedékében.

Forrás: Mezei Mária - Vallomástöredékek

 

 

Mezei Mária utolsó fellépése a veszprémi TV Filmszemle Gálaestjén