Budakeszi Arborétum programajánlata

2017. április 17.

Kiváló családi programot kínálunk. A gyermekek számára 30 hektár biztonságos, mégis vadregényes terület áll rendelkezésre a természet megismerésére, bújócskára és húsvéti tojás keresésre. Minden gyermek számára rejt egy ?nyúlfészket? az erdő!

 

Föld világnapja

2017. április 22.

Legdrágább kincsünk a FÖLD! Ennek egyik gyöngyszeme a Budakeszi Arborétum, amelyen keresztül szeretnénk megmutatni, hogy az ember igen is tud a természetben szépet és jót cselekedni, hiszen itt egy teljesen mesterségesen létrehozott arborétumot ismerhetnek meg a látogatóink.

Az arborétum különleges gomba világát gombaszakértőnk mutatja be egy érdekes szakvezetett túra keretében. Természetgyógyászunk mesél az arborétumban eltöltött idő pozitív hatásairól.

2017. május 1.

Ideje lazítani! Az arborétum május elején az egyik legvitálisabb időszakában van. Kiváló pihenési lehetőséget, pokrócos piknikezési lehetőséget kínálunk. Kulturális programokkal, koncerttel, gyermekjátékokkal várjuk a látogatóinkat. A focipályán buli focival és sör-virsli versennyel kapcsolódhatnak ki a vállalkozó kedvűek.

2017. május 20.

A tapintható élmény érdekében madárgyűrűzéssel egybekötött bemutatót tartunk. Szakvezetett túrákat indítunk délelőtt és délután, amelynek témája az arborétum és a Budai - hegység állatvilágának bemutatása. Különleges programajánlatunk az amatőr természetfotózás lépéseinek ismertetése.

2017. május 27 - 28.

Kiváló családi programot kínálunk. A gyermekek számára 30 hektár biztonságos, mégis vadregényes terület áll rendelkezésre a természet megismerésére. Ezen a napon avatjuk fel a Zűroldók labirintusát, de lesznek hagyományőrző játékok és ismét lehetőség nyílik a közkedvelt kincskeresésre.

Belépőjegyek

KATEGÓRIA

EGYSZERI
BELÉPŐJEGY
ÉVES
BÉRLET

TELJES ÁRÚ

Ft/fő

900

7000

KEDVEZMÉNYES

Ft/fő

500

5000

CSALÁDI

Ft/család

2100

15000

SZAKVEZETÉS

csoport

8000

 

Forrás: http://budakesziarboretum.hu/

Szabadulós játék a Vadasparkban - Medvexit

 

Szabadulós játék
A Budakeszi Vadaspark legújabb attrakciója a manapság igen nagy népszerűségnek örvendő ?szabadulós? játékok mintájára készült, némi vadasparkos csavarral: a MedvExit során ugyanis nem kiszabadulni kell, hanem éppen azt kell megakadályozni, hogy egy felelőtlen ember szabadon engedje Móricot, a medvét. (Természetesen mindez csak játék, Móricot senki sem fogja a helyéről kiengedni?)
A közkedvelt szabadulós szobákban egymásra épülő logikai feladványokat kell végrehajtani, hogy végül a sikeresen összedolgozó csapat a közös szellemi erőfeszítés után kijuthasson az adott szobából vagy lakásból. A Budakeszi Vadasparkban, a MedvExit feladványainak sikeres végrehajtása mellé azonban a szabad ég szolgáltatja a kulisszát, a flóra és a fauna pedig a témát.

?A környezeti nevelés, a játszva tanítás nagy hangsúllyal van jelen a mindennapos tevékenységünkben, ezért a játék kidolgozása során fontos volt, hogy a résztvevők ne általános témakörökben kapjanak feladatokat, hanem olyan problémákkal és kérdésekkel találkozzanak, amelyek a Vadaspark állataihoz és növényeihez, valamint tágabb értelemben véve a biológiához és a környezeti neveléshez kapcsolódnak. Azt azonban mindenképpen fontos megjegyeznünk, hogy a MedvExit sikeres megoldásához nem szükséges komolyabb háttértudás, így 12-13 éves kortól bárki számára élvezhető a program? ? hangsúlyozta Szabó Péter, a Budakeszi Vadaspark igazgatója.

A MedvExit átlagos hossza 90 perc, két óránként indulhatnak csapatok. A Budakeszi Vadaspark szervezői csoportonként minimum 2, maximum 10 főt várnak. A vadaspark jellegéből adódóan ajánlott zárt cipőben, az évszaknak megfelelően öltözködni, eső esetén is megtartható a program. Amennyiben a csapatnak ez így nem lenne megfelelő, akkor azt a megadott telefonszámon jelezhetik, és új időpontot foglalhatnak.
MedvExit árak:
2-5 fő - 15.000,- Ft/csoport
6-8 fő - 20.000,- Ft/csoport
9-10 fő - 22.700,- Ft/csoport
11 főtől 22.700,- Ft/csoport + 1.350,- Ft/fő

A MedvExit játékon való részvételi szándékot a program megkezdése előtt legalább 24 órával Farkas Ádámnál lehet jelezni a 06/70-670-7851-es telefonszámon, vagy a Ezt a címet a spamrobotok ellen védjük. Engedélyezze a Javascript használatát, hogy megtekinthesse. e-mail címen.

 

Erdei iskola a Budakeszi Vadasparkban

 

Erdei Iskola a Budakeszi Vadasparkban
Erdei Iskolai programokat kínálunk iskolás csoportoknak a Budakeszi Vadaskertben, mely közvetlenül a Budakeszi Vadaspark szomszédságában található.
A szabadban a gyermekek élményszerűen találkoznak a környezetükkel, így az iskolai ismeretanyagot ezek a programok remekül kiegészítik. A terepi programok alkalmával, a gyerekek érzékszerveire hatva, mozgás-, és ritmusjátékokkal, aktív feladatokkal keltjük fel az érdeklődésüket.

Szeretettel várjuk Önöket egy vagy több napos programjainkra.

 

Programlehetőségek:

1.    Nagyvadak nyomában
A Vadaskerti erdő vadlétszáma jelentős. Csoportjainkkal vadleseket keresünk fel, közben megpróbáljuk a cserkelést, nesztelen lopódzást az erdő sűrűjében. A talált nyomok és nyomminták alapján ismerkedünk meg az erdő vadjaival. Riportot készítünk egy képzeletbeli szarvas rudlival arról, hogyan is zajlik egy napjuk. Megismerkedünk táplálkozási szokásaikkal, életükkel.
Ajánlott korosztály: 7-18 éves kor

2.     Erdei kincskereső program

Ez az erdei felfedező programunk, ahol elrejtett és természetes kincseket (agancsok, óriás gombák, gubacsok, termések) találunk, nyomára bukkanunk egy rókavárnak és dagonyának.
A kincseket, érdekes helyeket, térkép segítségével keressük meg. Így ismerkedünk meg az égtájakkal, a térkép titkaival. Méréseket végzünk, gyakoroljuk a szintben gyaloglást, iránymenetet, az állomások közös megkeresését az erdőben, a tájékozódást iránytű, térkép segítségével.
Ajánlott korosztály: 10-18 éves kor 

3.    Az Élő Föld
Ezen program kérdései, hogy: Kik élnek a fölben? Mely állatoknak van földben a házuk? Felfedezzük az apró élőlények rejtőzködési helyét, a rágcsálók búvóhelyeit és becserkeljük a rókavárat.
A gyerekek ?talajlétra? készítésével ismerkednek a növények és a talaj körforgásával. A meredek oldalakon a gyakorlati talajvédelemben vehetnek aktívan részt, egy ?eróziós játék? keretében. Faág hálózatot építünk közösen, ami később a föld védelmét, képzését segíti elő. 
Ajánlott korosztály: 6-12 éves kor

4.    Erdei akadálypálya

Az erdei akadálypálya mozgáskoordinációt, finommotorikát és nagymozgást fejlesztő foglalkozás. Ügyességi feladatok során célba dobunk ?faodúba?, fatuskóra, egyensúlyozunk farönkön, fatuskókon, slackline-on. Próbára tesszük a reflexeinket, hogy az odvas ágból kigördülő diót eltaláltjuk-e. Majd a csoport bekötött szemmel halad a fák között egy vezető kötél segítségével, miközben érdekességekre akad. A programot egy közösségépítő meglepetés feladattal zárjuk.
Ajánlott korosztály: 6-12 éves kor

5.    Vadnyom követő tájfutás

Egy aktívabb program keretében tájfutásra invitáljuk a gyerekeket erdei állatok nyomában. Itt nem csak a gyorsaság számít, hanem az is hogy megtaláljuk az elrejtett tájfutó bójákat. Állatok nyomával megjelölt szalagok vezetnek az egyes állomásokhoz, ahol az adott nyomot kartonra pecsételhetik a gyerekek. A pálya teljesítésével elkészül minden résztvevőnek a saját nyomgyűjteményük. Mikor mindenki célba ért, megbeszéljük, hogy hogyan tájékozódnak az állatok, hogyan szaladnak a különböző állatfajok, illetve hogyan pihennek.
Ajánlott korosztály: 6-12 éves kor 

6.    Faóriások
Az öreg fák, mint az erdő életközpontjai. Ezen program keretében megismerkedünk az erdő szintjeivel, jellegzetes őshonos fa fajokkal. Választ keresünk kérdésekre: Melyek a legnagyobb fák, Magyarországon, Budapesten? Hogyan tudjuk megmérni magasságukat? Hány évesek lehetnek? Hogyan lehet fölmászni egy fa tetejére? 
Ajánlott korosztály: 7-18 éves kor 

7.    Erdei alkotóműhely
Ahol lehetőség nyílik egyedi emlékmedál, vagy festett fa manó készítésére. Fűrészelünk, csiszolunk, fúrunk, és díszítünk, miközben megismerkedünk a fa részeivel, fontosabb fafajok fájának tulajdonságaival. Varázslófát készítünk, mellyel mindenki megtanul varázsolni.
Ajánlott korosztály: 7-12 éves kor


A programok időtartama: 2-3 óra
A programok ára: 2.000,- Ft/fő, mely tartalmazza a vadasparki belépő árát.

A programokra előzetes regisztráció szükséges:
Ezt a címet a spamrobotok ellen védjük. Engedélyezze a Javascript használatát, hogy megtekinthesse. , Szabó Miklós 06-20-984-6402

 

 

 

Új fafajleíró táblák a Budakeszi Vadasparkban

Új fafajleíró táblák a Budakeszi Vadasparkban

 

Mi köze Arnold Schwarzeneggernek a csertölgyhöz? A gyertyán vitamindús levelei saláta alapanyagaként is megállják a helyüket? Mire hasonlít a mezei juhar feldobott termésének röpképe? A Budakeszi Vadaspark informatív, játékra invitáló fafajleíró tábláiról mindez és még sokkal több is kiderül!

 

A Budakeszi Vadaspark legfőbb célja, hogy eredeti élőhelyükön ismertesse meg a kis- és nagykorú látogatókkal a Magyarországon őshonos, illetve a Kárpát-medencébe betelepült állatokat. A vadasparkban az állatok természetközeli bemutatása mellett legalább ekkora figyelmet szentelnek a Budai Tájvédelmi Körzet részét képező, 26 hektáros erdőterület őshonos fafajainak is, melyeket fenntartható erdőgazdálkodási tevékenysége során a vadasparkot alapító és az erdőterületet kezelő Pilisi Parkerdő Zrt. ápol.

 

Hogy a hazai erdővagyonnal, a Magyarországon őshonos fafajokkal még jobban meg lehessen ismerkedni, az egyes állatok lakóhelye mellett látható információs táblákhoz hasonlatosan a vadaspark szakemberei most a legjellegzetesebb fafajok mellé összesen 5 db gazdagon illusztrált, az eddigieknél bővebb, színesebb és szemléletesebb fafajleíró táblát helyeztek el. A beruházás a Magyar Fejlesztési Bank támogatásával valósult meg.

 

A vadonatúj fafajleíró tábláink segítségével, a környezeti nevelés és a játszva tanulás jegyében mintegy megszemélyesítjük ezeket a hatalmas növényeket. A célunk az volt, hogy számos, a mindennapi életben tapasztalt, kézzelfogható példán keresztül hozzuk közelebb a fákat mindenkihez, főleg a kisebb látogatóinkhoz. Így gondoskodhatunk arról, hogy a fákról való gondolkozás, a róluk folytatott mese ne érjen véget a vadaspark kapujában, hanem hazáig elkísérjen minket mondta Szabó Péter, a Budakeszi Vadaspark igazgatója.

 

Az új fafajleíró táblák a barkócaberkenyét, a csertölgyet, a gyertyánt, a kocsánytalan tölgyet és a mezei juhart (a 2014-es Év Fáját) ismertetik meg alaposan a Budakeszi Vadaspark látogatóival.

Erdőlátogatási korlátozás a Pilisi Parkerdő Zrt

Erdőlátogatási korlátozás a Pilisi Parkerdő Zrt. két erdészeténél

A gímszarvas bőgés idején a vadállomány és a vadászatok zavartalanságának biztosítása érdekében a Valkói és a Budakeszi Erdészet vadászterületein a mellékelt térképeken kijelölt területek, a kijelölt turistautak kivételével, nem látogathatók.

 

Tájékoztatjuk a tisztelt erdőlátogatókat, hogy a Pilisi Parkerdő Zrt. Valkói és Budakeszi Erdészete, a terület erdőgazdálkodója valamint a vadászterületen a vadászati jog gyakorlója a2009. évi. XXXVII. Törvény az erdőről, az erdő védelméről és az erdőgazdálkodásról 94.§ (1)-(2) pontja szerinti felhatalmazás alapján a törvényes keretek között folytatott erdőgazdálkodás és vadgazdálkodás érdekében a mellékelt térképvázlaton feltüntetett erdőterület látogatását korlátozza, mert a szóbanforgó területen az elmúlt napokban a szarvasbőgést, a biztonságos vadászatot zavaró erős emberi jelenlétet tapasztalt.

A mellékelt térképen kijelölt terület, a kijelölt turistautak kivételével, 2016. szeptember 16-a és szeptember 25-e közötti időszakban NEM LÁTOGATHATÓ!

 

 

 

 

A korlátozás indoka: a gímszarvas bőgés idején a vadállomány és a vadászatok zavartalanságának biztosítása. Kérjük szíves megértésüket.

Pilisi Parkerdő Zrt.

Október végéig a Budakeszi Arborétum várja a kirándulni vágyókat!

 

 

A Budakeszi Erdészeti Arborétum 2016. nyara óta előzetes bejelentkezés nélkül is látogatható.

A közel 30 ha-on fekvő,  nagyjából négyzet alakú terület tervezett betelepítése az 1950-es években kezdődött.  A kiválasztott növényfajokat szabályos parcellákba ültették, a szegélyező utak, nyiladékok találkozásánál kisebb nagyobb köröndöket alakítottak ki, amelyek hangulatos megállói egy-egy útvonalnak.

Az arborétum meghatározó fajai az exóta - nem őshonos - tűlevelűek, illetve a kísérő  - Budai hegyekben is őshonos alap fafajok, mint a hárs, kőris és tölgyek. Ezeket a fafajokat egészítik ki  a leggyakoribb cserjék, mint például a madárbirs-, a borbolya-, a galagonya-, a som- , az orgona-, a fagyal-, a gyöngyvessző- és a tűztövis-félék.

A bejárattól a fő útvonalon haladva felfedezhetjük a kis erdei tavat a lombok alatt, melyben tündérrózsák és egyéb vízi növények díszlenek és adnak megfelelő rejtekhelyet a tóban élő békáknak és színes koi pontyoknak.

A különleges, magával ragadó hangulatú erdei séta mellett egyéb kikapcsolódási lehetőségek is várják az ide látogatókat. Az év során különböző színes- több korosztály számára is érdekes - programmal várjuk az érdeklődőket.

A kisgyermekeknek kiváló megállóhely a folyamatosan bővülő játszótér, míg a nagyobb korosztály számára a pénztárépületben kölcsönözhető sporteszközök tehetik izgalmasabbá az arborétumi látogatást.

Mesés, nyugodt, madárcsicsergős erdei környezetben található az arborétum fedett pihenője, amely 80-100 ember befogadására is alkalmas. Családi, vállalati rendezvényeknek, baráti összejöveteleknek, évfolyam-találkozóknak is kitűnő helyszín lehet. A rendezvények lebonyolításához szükséges víz- és áramvételi lehetőség, valamint a tűzifa biztosítva van.

További információt a honlapunkon és facebook oldalunkon olvashat.

www.budakesziarboretum.hu

www. facebook.com/budakesziarboretum


Nyitvatartási idő:


április 1 - szeptember 31.: péntek-vasárnap: 09:00 - 18:00

március 1 - március 31., október 1- október 31.: péntek - vasárnap: 09:00-17:00

 

TERMÉSZETFOTÓS PÁLYÁZAT

 

A Budakeszi Arborétum őszi természetfotós pályázatot hirdet
Téma: A Budakeszi Arborétum Varázsa

Benyújtási határidő: 2016. október 23.
Benyújtás helye: Budakeszi Arborétum portáján péntektől - vasárnapig 10-16 óra között

Kiállítás a pályamunkákból: 2016. október 29-30.

Jelentkezés:  Ezt a címet a spamrobotok ellen védjük. Engedélyezze a Javascript használatát, hogy megtekinthesse. e-mail címen
Részvételi díj: 3000 Ft regisztrációs díj, amely magába foglalja az első 3 fotózási lehetőséget, a további alkalmakkal a belépő jegy megváltása szükséges a pálya munka elkészítéséhez (minden alkalommal :) )

Fődíj: 1 éves természetfotós jegy a Budakeszi Arborétumban
2. helyezett díja: egy ingyenes alkalom az arborétum rendezvény helyszínén

RAJZ PÁLYÁZAT

A Budakeszi Arborétum RAJZ pályázatot hirdet gyermekeknek két korcsoport részére (8-10 és 10-12 évesek)
Téma: A Budakeszi Arborétum Varázsa

Benyújtási határidő: 2016. október 23.
Benyújtás helye: Budakeszi Arborétum portáján péntektől - vasárnapig 10-16 óra között

Kiállítás a pályamunkákból: 2016. október 29-30.

Jelentkezés:  Ezt a címet a spamrobotok ellen védjük. Engedélyezze a Javascript használatát, hogy megtekinthesse. e-mail címen
Részvételi díj: A BELÉPŐ JEGY ÁRÁVAL MEGEGYEZIK

FŐDÍJ: SZÜLETÉSNAPI PARTY AZ ARBORÉTUM RENDEZVÉNY HELYSZÍNÉN AZ ARBORÉTUM SZERVEZÉSÉBEN
2. helyezett díja: rajz készlet

Az Erdei manók és állatok hétvégéje továbbra is tart az arborétumban!

Szeretettel váruk mindenkit egy kellemes őszi sétára október 30-ig minden péntek-szombat-vasárnap, az arborétumban, ahol az összegyűjtött termésekből, levelekből a bejáratnál elhelyezett "kézműves asztalnál" mindenki elkészítheti a saját kis manóját, állatkáját... A barkácsolást segítő eszközöket és kiegészítő kellékeket biztosítjuk, valamint ötleteket is adunk!

Az arborétumot előzetes egyeztetés nélkül látogathatják kedves vendégeink a nyitvatartási időben. A nyitvatartási időn kívül is fogadunk csoportokat, ebben az esetben előzetes időpont egyeztetés szükséges. Szakvezetésre is van lehetőség. Személyesen vagy telefonon a tervezett látogatás előtt legalább 1 héttel célszerű bejelentkezni. A látogatás lemondását a regisztrált időpont előtt legalább 2 nappal szükséges jelezni! Egy látogatói csoport legfeljebb 30 fős lehet. Az arborétumi bemutató séta időtartama kb. 2-2,5 óra, amely az indulási helyen ér véget.

Egyéb információ:
- Az arborétumba kutya bevihető, a társasági kutyasétáltatás szabályait be kell tartani.
- Kerékpár, "kismotor", roller használata a gyerekeknek megengedett.
- Az utak babakocsival és kerekesszékkel egyaránt járhatók.

Budakeszi Arborétum - 2092 Budakeszi
GPS koordináta: 47.525943, 18.873417

GPS nélkül: Budakesziről Telki felé haladva a Budakeszi végét jelző közlekedési táblától 5 km-re jobbra található a Hidegvölgyi Erdei Pihenőhely és Parkoló. Az arborétumhoz vezető út a turistaházzal szemben indul menetirány szerint balra.

Tömegközlekedés: Budapest Széna térről indul a 794 és a 795 -ös buszjárat. A Hidegvölgyi Erdészlak megállónál kell leszállni, ahonnan 5 perc sétával elérhető az Arborétum főbejárata.

2016. május 1-étől december 31-ig.

KATEGÓRIA

EGYSZERI
BELÉPŐJEGY
ÉVES
BÉRLET

TELJES ÁRÚ

Ft/fő

900

5000

KEDVEZMÉNYES

Ft/fő

500

3000

KIS CSALÁDI

Ft/család

1800

12000

NAGY CSALÁDI

Ft/család

2500

15000

 

Forrás: Budakeszi Arborétum  - http://budakesziarboretum.hu

Mária út az UNESCO Szellemi Kulturális Örökség Nemzeti jegyzékébe került

 

A Mária-tisztelet zarándok és búcsú hagyománya az UNESCO szellemi kulturális örökség nemzeti jegyzékén elismertetett.

A Mária Út Egyesület kezdeményezésére a Mária-tisztelet zarándok és búcsú hagyománya felkerült a Szellemi Kulturális Örökség Nemzeti Jegyzékébe. Az elismerést szeptember 16-án adta át a Kulturális Örökség Napok megnyitóján Dr. Hoppál Péter kultúráért felelős államtitkár Budapesten a Mária Út Egyesület elnökének.

A történelmi Magyarország területén 130-nál is több Máriás kegyhely van, ahova búcsúsok, zarándokok tömege jár, mert a zarándoklás és a búcsújárás élő hagyomány. Évente megközelíti az egymilliót azok száma, akik elzarándokolnak valamelyik Máriás búcsúhelyre. Hálaadás, megtisztulás, életrendezés, bűnbánat, elmélyülés, lelki és fizikai feltöltődés és közösségi lét: ezek vezetik a búcsúsokat, akik a hagyományt követve cselekszenek. A búcsújárás és a zarándoklás hagyománya, mint szokás, mint a lelki igények, kifejezési formája, mint közösség-összetartó gyakorlat és tudás, túlzás nélkülévezredes múltra tekint vissza és minden nemzedékkel újraéled. A magyar hagyomány kezdete Szent István államszervező és egyházszervező munkájához köthető. A XIX-XX századi, sőt a XXI. századi búcsújárás régi hagyományt folytat, de sok új jelenséget is hordoz.

Az élő hagyomány közvetlen inspirációja volt az új évezred elején Közép-Európa zarándokútja, a Mária Út, mint zarándokút megszületésének, ami Közép-Európa Máriás kegyhelyeit köti össze gyalogos és kerékpáros zarándokútvonalakkal több ezer kilométeren A Mária Út Egyesület, ami 2006-ban jött létre a Mária Út fejlesztését végzi, és a hordozója a Mária-tisztelet zarándok és búcsús hagyományának, s ami most nemzeti örökség-elemként lett elismerve.

A Mária Úton tízezreket megmozgató zarándoklatok vannak, ilyen például az 1úton és a Mária Maraton rendezvénye, és sok település ennek hatására is feltárja, életre kelti és korszerűsíti vallási, búcsús hagyományait.

Az elismerés, hogy a Mária tisztelet zarándok és búcsú hagyománya felkerült az UNESCO Szellemi Kulturális Örökség Nemzeti Jegyzékébe növeli a hagyomány ismertségét és vonzerejét, ezzel elősegíti az emberek lelki megújhodásának lehetőségét, és egy újabb lépés a vallási-kulturális turizmus erőteljes fejlődése felé.

 

Máriaút

 

Megújult a Budakeszi Vadaspark madárrészlege

 

Megújult a Budakeszi Vadaspark madárrészlege
Budakeszi, 2016. július 29. ? A Budakeszi Vadaspark 2010 óta folyamatosan zajló felújításának és korszerűsítésének újabb lépéseként a madárrészleg esztétikai, valamint állat- és egészségvédelmi változásokon esett át. Az újításoknak köszönhetően a látogatók mostantól szebb és még élhetőbb környezetben láthatják az ott vendégeskedő szárnyasokat.
A madárrészleg faépítményei az 1979-ben nyílt Budakeszi Vadaspark legpatinásabb létesítményei közé tartoztak ? és mint ilyeneket, az idő vasfoga kikezdte. A vadaspark szakemberei ezért a röpdesor régi faszerkezetét felújították, a felületkezelés során pedig új színt kapott. Az új, világosabb borításnak köszönhetően a ketrecek szebbek, beláthatóbbak, élhetőbbek lettek, a látogatók ezáltal még közelebb érezhetik magukhoz az ott élő állatokat.


Szilágyi Zsolt, a Budakeszi Vadaspark gondozója elmondta: ?Az esztétikai ?ráncfelvarráson? túl a felújításnak állat- és egészségvédelmi okai is voltak. A régi faszerkezet meglazult elemei miatt a madarak jobban ki voltak téve a kisragadozóknak, például a nyesteknek. A megújult és megerősített madárrészlegnek köszönhetően most ez a veszély elhárult. Továbbá átalakítottuk az egyes ketrecek berendezését is, méghozzá fajspecifikusan, hogy minden egyes lakónk igényeit a lehető legmegfelelőbb módon tudjuk továbbra is kiszolgálni. A baglyok lábkímélő, műfüves megoldásnak örülhetnek, és újabb társas kifutókat is kialakítottunk, hogy a békésen egymást megtűrő madárfajokat, például a szarkánkat és a kacsákat együtt lehessen látni.?

A megújult madárrészleg két szajkónak, egy hollónak, két macska-, illetve egy gyöngybagolynak, két fácánnak, egy szarkának és egy komplett kacsaállománynak fog az eddiginél is még szebb otthont nyújtani. 

A megszépült röpdesor mellé a Budakeszi Vadaspark szakemberei felújított pihenőrészt is kialakítottak padokkal, az egyes madarakhoz pedig új, az eddiginél is bővebb tudnivalókat tartalmazó információs táblák kerültek.
Forrás: http://www.vadaspark-budakeszi.hu/index.php?pg=news_1_506
2016.07.29. 11:08

 

 

Pilis Bike - P(arkolj) +B(ringázz) túrajavaslatok Budakesziről

vadaspark_terkep_webre-01

2016. április 27-én a Pilisi Parkerdő a Budapest környéki kerékpározás történetének új fejezetét nyitotta meg: erdei és turista utak kerékpáros túraútvonallá alakításával a Pilisben, a Visegrádi- és a Budai-hegységben összesen több mint 600 km új kerékpárút vár mindenkit.

A Pilis Bike reményeink szerint mind a sportszerűen folytatott, mind pedig az alkalmi, szabadidős kikapcsolódásként űzött kerékpározás hívei számára sok-sok élményt, aktív órát és napot nyújt, miközben szorosabb kapcsolatot tudnak kialakítani a Pilisi Parkerdő csodás tájaival.

Köszönet illeti a fejlesztés során nélkülözhetetlen együttműködésért a kerékpáros civileket, a terület érintett önkormányzatait és a Magyar Természetjáró Szövetséget!

P+B (parkolj és bringázz) túrajavaslatok Budakesziről:

1. Csergezán túra 
Nehézségi fok75%
Útvonal: Vadaspark (Budakeszi) ? (PB10) ? Hegytető PB10 ? Képesfa ? (PB10) ? Nagykovácsi ? (PB10) ? Képesfa ? (PB10) ? Hegytető ? Vadaspark (Budakeszi) 
Jelzés: PB10 
Útvonal hossza: 26,5 km
Szintemelkedés: 600 méter
Út típusa: aszfalt, földes és murvás út
Nehézségi fok: közepesen nehéz
Becsült átlagos menetidő: 2 ? óra
Megjegyzés: tartalmas túra, esőzések után nem ajánlott

 

 

2. Hideg-völgyi körtúra

Nehézségi fok100%

Útvonal: Vadaspark (Budakeszi) ? (PB10) ? Hegytető ? (PB11) ? Hideg-völgy ? Anna-lak ? Képesfa ? Hegytető ? (PB10) ? Vadaspark (Budakeszi)
Jelzés: PB10+PB11
Útvonal hossza: 28 km
Szintemelkedés: 675 méter
Út típusa: nagyrészt földes út
Nehézségi fok: nehéz
Becsült átlagos menetidő: 2 ? óra
Megjegyzés: komoly túra felkészült kerékpárosoknak, esőzések után nem ajánlott

Megnyitott a Budakeszi Kalandpark Tanösvény

Megnyitott a Budakeszi Kalandpark Tanösvény

A Budakeszi Vadaspark Nonprofit Kft. és a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület együttműködésével létrejött Magyarország első kalandparkba épített tanösvénye.

A Budakeszi Vadaspark célja, hogy bemutassa a Magyarországon őshonos és a Kárpát-medencébe betelepült élővilágot. A minket körülvevő természeti értékek bemutatásának leghatékonyabb módja, ha játszva találkozhatnak a látogatók az ismeretekkel. Így fogalmazódott meg a gondolat, hogy a Budakeszi Kalandpark pályáit megtöltsük játékost tartalommal, így nem csak egy aktív élménnyel, hanem hasznos tudással is gazdagodnak a kalandpark vendégei.

A két tanösvény célja a madárbarát eszközök bemutatása, valamint a fatörzsek és lombkoronák élővilágának megismertetése. A kisebbek a Kalandpark B pályáján haladva megismerkedhetnek Pele Pali történetével, a nagyobbak pedig a D pályán tudhatnak meg rengeteg érdekességet a madarak világából. Így nem csak ügyességüket próbálhatják ki, de játszva tanulhatnak a hazánkban élő madarakról, és fafajtákról is. A két tanösvény összesen 23 madárfajról és 3 hazánkban élő pelefajról nyújt információkat, szemléltetve 8 mesterséges költőládát is.

kalandpark_tanosveny02

Pele pálya (140 cm alatti gyerekeknek):

  • Pele Pali történetén keresztül mutatjuk be a gyerekeknek a madarak fészkelési szokásait
  • a pelék ügyességével másznak a gyerekek a pályán és követik Pele Pali útját, aki új otthont keres magának
  • a pálya nem csak a gyerekek mászó technikáját erősíti, hanem a játékos feladatok révén fejleszti a figyelmüket és bővíti az ismeretüket

kalandpark_tanosveny

Sólyom pálya (nagyobbaknak, felnőtteknek):

  • 15 tábla vezeti be a kalandozókat a madarak rejtett világába
  • elgondolkodtató és érdekes kérdésekre kereshetjük a választ minden egyes állomáson
  • megtapasztalhatjuk, hogy milyen lehet a madarak élete a lombkorona magasságában, ?madártávlatból? tekinthetünk az alattunk lévőkre
  • feltárja előttünk a madarak világát és a figyelmünket a körülöttünk lévő tollas barátainkra irányítja.4

Meg tudod mondani, mekkora egy nagy tarkaharkály nyelve? Láttál már madarat szitálni? Tudtad, hogy a somból finom lekvárt is lehet készíteni? Vajon honnan kapta a nevét a macskabagoly? Hány évig él egy sarki csér? Ha szeretnél választ találni ezekre és még sok hasonló érdekes kérdésre, akkor gyere és járd végig a Kalandpark különleges tanösvényeit!

Forrás: http://pilisbike.hu