Budakeszi-Makkosmária-Szépjuhászné

BUDAKESZI - STROMFELD-EMLÉKÚT - MAKKOSMÁRIA - KISKŐFEJ - SZÉPJUHÁSZNÉ

 

Jelzése: zöld kereszt, piros sáv és sárga sáv


Táv 9 km, szintemelkedés 250 m (menetidő 3,5-4 óra)

 

A túra Budakeszi autóbusz végállomásánál kezdődik - utunkat a zöld kereszt  jelzésen folytatva - a kerti telepen át déli irányban nemsokára az erdő szélére érünk. Jobbról szennyvíztisztító telep, majd egy bokros mezőrész következik. A széles út, amelyen járunk a Szénászug hétvégi házaihoz vezet. Közvetlenül az első házak előtt befordulunk balra (kelet felé) az erdőbe. Az út hangulatos, szűk völgyben vezet. A kavics-ároknak ezt a részét "Meteor-szurdok"-nak, az utat magát Stromfeld Aurél-útnak nevezik.

 

Stromfeld Aurél a Természetbarátok Turista Egyesülete (TTE) Magánalkalmazottak Osztályának volt a tagja és nagyon sokat tett a természetbarátok képzéséért. A Budapesti Vörös Meteor TE. részben az egykori TTE Magánalkalmazott Osztályából alakult. Ők kezdték el ezt az utat járni és kezdeményezték a turista útjelzés felfestését is.


Kb. egy kilométer után tágasabbá válik a völgy, és mi az erdőszél közelében, a telkek mellett Makkosmária rétjére érünk. A rét sarkánál találkozunk a Budaörs felől érkező piros sáv  jelzéssel. Egy ideig ezt fogjuk követni. Elhaladunk a templom mellett, kis kapaszkodóval felérünk az erdő szélére, majd balról elhagyjuk az egykori turistaházat. Néhány kanyar után a Virág-völgyben találkozunk a sárga sáv  jelzéssel. Pár száz méteren keresztül együtt halad a két jelzés, amelyet követünk. (Balra a völgyön lefelé, a piros kereszt  jelet követve visszamehetünk Budakeszire is. Az autóbusz megállója jó másfél kilométernyire van.)


Egy útvillában a piros jelzés balra tér, mi egyenesen megyünk tovább, a sárga sáv  jelzésen. Keresztezünk egy metsződést (sekély, árokszerű kis völgyecske). Nagyjából szintben, szép, erdős környezetben érkezünk három metsződés találkozásához és egyben a Korányi Intézet széléhez. Több kisebb-nagyobb kanyar és egy kis kapaszkodó után átmegyünk a Gyermekvasút sínein. (Az előtte balra kiágazó sárga kereszt  jelzés a Vadasparkhoz vezet, mely kb. 2,5 km..)

 

Továbbra is a sárga sáv  jelzést követjük és a sínek mellett elsétálunk a János-hegy és a Nagy-Hárs-hegy közötti nyeregbe.

 

Budaszentlőrinc pálos kolostorának romjai - szépen konzerválva - ma is láthatók. Később a "Szép juhásznő"-höz címzett fogadó állt itt. Az Úttörővasút építésekor a Ságvári-liget nevet kapta e hely. A rendszerváltás után - a már korábban is használt - Szépjuhászné elnevezés jött divatba.